Obsługa klienta: +48 607 678 579
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Obsługa klienta: +48 607 678 579
Cztery Pory Miodu

Miód letni spadziowy

Przejdź do sekcji Opinie

Jeden z najszlachetniejszych miodów polskich

Przejdź do pełnego opisu
Cena 39,90 zł

Wybierz wariant produktu:

Poszczególne warianty mogą różnić się ceną

Wybierz 1000 g 430 g 280 g 140 g
szt.
Dostępność:
duża ilość
Czas wysyłki: 24 godziny

Kod produktu:

Opis

Miód spadziowy pozyskiwany ze spadzi iglastej jest uznawany za jedną z najzdrowszych odmian. Najczęściej powstaje ze spadzi zebranej ze świerku lub jodły oraz z lipy w przypadku miodu spadziowego liściastego. Spadź jest produktem trudno dostępnym, a na niektórych terenach występuje raz na kilka lat, przez co miód spadziowy jest jednym z najdroższych rodzajów.

 

Jest miodem najbogatszym w enzymy, mikroelementy, aminokwasy i witaminy. Stanowią one nawet 1% jego suchej masy i w porównaniu z miodami nektarowymi jest ich aż 4 do 9 razy więcej. Cechuje go szeroki zakres działania i dobroczynny wpływ na organizm, przez co jest szczególnie pożądanym miodem.

 

Miód spadziowy jest źródłem żelaza, cynku, fosforu, siarki, boru, manganu, potasu, witaminy C, A, PP witaminy K i wielu innych składników odżywczych.

 

Właściwości zdrowotne miodu spadziowego iglastego:

- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel

- wspomaga pracę dolnych dróg oddechowych przy zapaleniu płuc czy oskrzeli oraz w przypadku astmy oskrzelowej

- przeciwdziała miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi

- ma dobroczynne działanie dla funkcjonowania układu moczowego

- reguluje pracę układu trawiennego

- przyspiesza regenerację organizmu po przebytej chorobie

- ma silne działanie antyoksydacyjne i odtruwające

 

Ze względu na zróżnicowany skład miód spadziowy krystalizuje się dość długo, raczej nierówno, może mieć niejednolitą konsystencję z wyczuwalnymi grudkami. Iglasta odmiana miodu spadziowego jest polecana podczas rekonwalescencji po kuracji antybiotykowej.

 

Dla jak najlepszego wykorzystania cennych składników odżywczych miód spadziowy (1-2 łyżki) warto dodać do przestudzonego naparu z kwiatów lipy. Świetnie buduje odporność w połączeniu z innymi ziołami, takimi jak krwawnik, ziele tymianku, szałwia, czy z sokiem z malin.

 

Nasze miody to produkty w 100% naturalne, powstałe z troską o pszczoły i przyrodę, co przekłada się na wysoką jakość.

 

Smak – mniej słodki niż miody nektarowe, wyczuwalne nuty żywiczne, może być kwaskowaty

Barwa – ciemnobrunatna, prawie czarna

Aromat – subtelny, delikatnie żywiczny

Przechowywanie – w suchym, chłodnym (optymalna temp. 18°C) i zacienionym miejscu

Region zbioru – doliny rzek: tereny leśne

Opinie

5.00
Liczba ocen: 3
Oceń i opisz

Krysia

samo zdrowie