samo zdrowie
Miód letni spadziowy
Wystaw opinię o produkcie
Jeden z najszlachetniejszych miodów polskich
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Obowiązkowe pola oznaczone są symbolem - *
Kod produktu:
Opis
Miód spadziowy pozyskiwany ze spadzi iglastej jest uznawany za jedną z najzdrowszych odmian. Najczęściej powstaje ze spadzi zebranej ze świerku lub jodły oraz z lipy w przypadku miodu spadziowego liściastego. Spadź jest produktem trudno dostępnym, a na niektórych terenach występuje raz na kilka lat, przez co miód spadziowy jest jednym z najdroższych rodzajów.
Jest miodem najbogatszym w enzymy, mikroelementy, aminokwasy i witaminy. Stanowią one nawet 1% jego suchej masy i w porównaniu z miodami nektarowymi jest ich aż 4 do 9 razy więcej. Cechuje go szeroki zakres działania i dobroczynny wpływ na organizm, przez co jest szczególnie pożądanym miodem.
Miód spadziowy jest źródłem żelaza, cynku, fosforu, siarki, boru, manganu, potasu, witaminy C, A, PP witaminy K i wielu innych składników odżywczych.
Właściwości zdrowotne miodu spadziowego iglastego:
- działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel
- wspomaga pracę dolnych dróg oddechowych przy zapaleniu płuc czy oskrzeli oraz w przypadku astmy oskrzelowej
- przeciwdziała miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi
- ma dobroczynne działanie dla funkcjonowania układu moczowego
- reguluje pracę układu trawiennego
- przyspiesza regenerację organizmu po przebytej chorobie
- ma silne działanie antyoksydacyjne i odtruwające
Ze względu na zróżnicowany skład miód spadziowy krystalizuje się dość długo, raczej nierówno, może mieć niejednolitą konsystencję z wyczuwalnymi grudkami. Iglasta odmiana miodu spadziowego jest polecana podczas rekonwalescencji po kuracji antybiotykowej.
Dla jak najlepszego wykorzystania cennych składników odżywczych miód spadziowy (1-2 łyżki) warto dodać do przestudzonego naparu z kwiatów lipy. Świetnie buduje odporność w połączeniu z innymi ziołami, takimi jak krwawnik, ziele tymianku, szałwia, czy z sokiem z malin.
Nasze miody to produkty w 100% naturalne, powstałe z troską o pszczoły i przyrodę, co przekłada się na wysoką jakość.
Smak – mniej słodki niż miody nektarowe, wyczuwalne nuty żywiczne, może być kwaskowaty
Barwa – ciemnobrunatna, prawie czarna
Aromat – subtelny, delikatnie żywiczny
Przechowywanie – w suchym, chłodnym (optymalna temp. 18°C) i zacienionym miejscu
Region zbioru – doliny rzek: tereny leśne
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Krysia